Był też materiał TVP3 Warszawa. W Mławie Miasto jest przejście górą wiaduktem z nieczynną windą, a w Mławie tunelem. Rzekomo też są różne wysokości peronów, w co akurat jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Może dlatego że pociągi regionalne jak sama nazwa wskazuje są stworzone do ruchu regionalnego? a może dlatego że przewoźnicy nie mają tyle taboru aby obsłużyć to do czego zostali stworzeni fanaberią był np pociąg KW Bursztynek....zaczyna się szkoła...tłok jest niemiłosierny a oni będą się pchać gdzieś w Polskę...zamiast zapewnić dobrą podróż mieszkańcom regionu. Jeszcze jedno...zamiast stworzyć dobry rozkład koleje regionalne i IC to ma być walka na własnym podwórku? z tego skorzystają inni....ale co ja tam wiem lepiej dać zrobić Rego Jet
Mogą wjechać 30 km bez uzyskania zgody/finansowania sąsiedniego regionu. Tak zapisano w ustawie.
Jeśli się dogadają i współfinansują, to nie ma problemu i jeżdżą jak np. z Bydgoszczy czy Gdyni do Olsztyna.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
No już od września EU07 na próbnych jazdach śmiga do Giżycka, więc możliwe że IC pojedzie już pod prądem. Z PR gorzej bo dalej z Olsztyna nie mogą dojechać, a dogadanie się z Podlaskim to jest kosmos, na którego nikogo tam nie stać.
PKP Intercity utrzymają połączenie do Rawy Ruskiej
Od kilku dni PKP Intercity są jedynym przewoźnikiem pasażerskim wykorzystującym przejście graniczne Hrebenne – Rawa Ruska. Po wycofaniu się SKPL z obsługi kursów na Ukrainę narodowy operator nie zamierza wprowadzać istotnych zmian w swojej ofercie. W rozkładzie pozostanie więc IC „Wisłok”, zapewniający dojazd z Warszawy do Lwowa z przesiadką na pociąg szerokotorowy.
IC PRZEMYŚLANIN w ostatniej korekcie od 26.19.2025 skasowany z odcinka przez Rybnik, Kędzierzyn Koźle na Bytom i potem Opole. Dziwna i kolejna nie przemyślana decyzja PKP INTERCITY
IC PRZEMYŚLANIN w ostatniej korekcie od 26.19.2025 skasowany z odcinka przez Rybnik, Kędzierzyn Koźle na Bytom i potem Opole. Dziwna i kolejna nie przemyślana decyzja PKP INTERCITY
Ja raczej obstawiam, że nie decyzja PKP IC tylko jakieś kolejne nocne zamknięcie (na trasie przez Rybnik, którą jeździ obecnie) co w połączeniu z zamknięciem w Łabędach daje efekt, że jest to jedyna możliwa trasa, którą można go przepchać.
Zobaczymy co będzie w grudniu z IC URSA chociaż myślę, że nie bez powodu wieczorem jedzie wcześniej niż obecny PRZEMYŚLANIN a rano później.
IC PRZEMYŚLANIN nie ma nic wspólnego z zamknięciem w Łabędach. Poprostu, przyśpieszono likwidację połączenia, które od grudnia znika wogóle ze Śląska... IC URSA będzie jechać przez Gliwice, Kędzierzyn Koźle na Opole bo jest ujęte w rozkładzie z zamknięciami...
Ps. IC URSA postój w Poznaniu ma mieć około 90 minut w drodze na Berlin, gdzie będzie łączona ze składem z Chełma
Krzysp1 bardzo cenię szum medialny jaki robisz wokół połączeń dalekobieżnych dla naszego miasta, ale nie zawsze masz rację.
IC PRZEMYŚLANIN jedzie przez Rybnik właśnie z powodu nocnego zamknięcia w Łabędach, które powoduje, że nie może w tych godzinach pojechać "na prosto" przez Gliwice, a Katowice omija bo tam również są zamknięcia i armagedon. IC nie pomijałoby z własnej woli Katowic i Gliwic na rzecz Rybnika, gdyby mogło tędy jechać. Akurat w tym przypadku zmieniona trasa była uwzględniona już nawet w rozkładzie rocznym 2024/2025, bo z góry było wiadomo, że zamknięcie będzie się ciągnąć cały rozkład.
Co do URSY to nie wiemy jeszcze jak pojedzie w rozkładzie zamknięciowym, bo tego rozkładu jeszcze nie ma. To co widzimy obecnie w Portalu Pasażera to rozkład roczny (czyli założenia jak miałoby wszystko jeździć gdyby nie było żadnych zamknięć i remontów). Pierwszy cykl zamknięciowy dopiero się konstruuje.
Kolejoman2, ty masz swoje źródła ja mam swoje źródła i dojścia. Nie będę się spierał... A co do szumu to nie jest to szum tylko walka o ilość, kierunki i inne tematy związane z koleją i infrastrukturą w naszym mieście... Jest to trudny temat ale trzeba być konsekwentnym... Dziś się okazało, że 21 dni objazdów 10 ciu INTERCITY mogło skutkować postojami, ale pewne osoby wykazały się brakiem wiedzy na temat odcinka Kędzierzyn Koźle - Toszek - Częstochowa, stąd zostaną wobec nich wyciągnięte konsekwencje a odcinek może być wykorzystany w przyszłości do regularnych połączeń z Kędzierzyna Koźla w kierunku Częstochowy... Pozdrawiam
[ Dodano: 17-09-2025, 14:05 ]
Ps. 2 Kolejoman2 a z najnowszych przecieków IC PRZEMYŚLANIN od grudnia 2025 może tymczasowo pójść do kasacji a IC URSA by uniknąć zamknięcia będzie miał postój 14 minut w drodze z Berlina w Kędzierzynie Koźlu 😃 Tak może już wszystko jasne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum